Slovinsko otvára hranice pre ďalších 14 krajín, vrátane Slovenska

08.06.2020 Celý región

Ľubľana 8. júna (TASR) - Slovinská vláda prijala v nedeľu večer nové pravidlá, ktoré umožnia občanom 17 krajín členských i nečlenských krajín EÚ vstupovať na územie krajiny od pondelka bez obmedzení, informovala agentúra STA.

Občania susedného Rakúska, Chorvátska a Maďarska mohli cestovať do Slovinska bez zdravotných obmedzení na základe bilaterálnych dohôd už skôr.

Zoznam krajín, ktorých občania môžu voľne prekračovať hranice so Slovinskom, sa teraz rozšíril o Slovensko, Bulharsko, Cyprus, Českú republiku, Estónsko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Island, Lotyšsko, Litvu, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

Krajiny boli zaradené do zoznamu na základe epidemiologického hodnotenia Národného inštitútu verejného zdravia. Ak sa situácia v niektorej z týchto krajín zhorší, môže byť zo zoznamu vyradená.

V ďalšom kroku smerujúcom k uvoľneniu hraničného režimu slovinská vláda zmiernila požiadavky na prekračovanie hraníc vo vzťahu k Rakúsku a Maďarsku, ktoré tvoria vnútorné hranice EÚ. Rozhodla sa povoliť prechod cez hranicu mimo určených kontrolných bodov pre občanov Rakúska (na hranici s Rakúskom) a občanov Maďarska (na hranici s Maďarskom), všetci ostatní musia zatiaľ používať iba vyhradené kontrolné body.

Na druhej strane však slovinská vláda zaviedla povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých prichádzajúcich zo Severného Macedónska bez ohľadu na štátnu príslušnosť alebo bydlisko.

Slovinsko už 15. mája vyhlásilo - ako vôbec prvá európska krajina - koniec epidémie koronavírusu na svojom území. V tejto dvojmiliónovej krajine doposiaľ zaznamenali 1485 infikovaných koronavírusom a 109 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.
 
 

Taliansko zaznamenalo 197 nových prípadov COVID-19

Rím 8. júna (TASR) - Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Taliansku 197 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, z toho 60 percent bolo zaznamenaných v Lombardsku. Lombardsko tak zostáva najviac postihnutým regiónom Talianska, informovala agentúra AP.

Celkový počet nakazených v krajine sa vyšplhal takmer na 235.000.

Denný prírastok úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 dosiahol 53. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo v Taliansku od prepuknutia nákazy už 33.899 ľudí, čo radí krajinu na štvrté miesto na svete.

Talianske úrady priznávajú, že skutočný počet prípadov nákazy a úmrtí je omnoho vyšší. Mnohí ľudia s miernymi príznakmi sa nedali otestovať a testovaní neboli ani mnohí, ktorí mali vážne príznaky COVID-19, no zomreli v domovoch opatrovateľských služieb alebo doma, čo sa týka najmä starších ľudí.

Talianska vláda od utorka (2. júna) povolila cestovanie medzi jednotlivými regiónmi. Guvernéri niektorých regiónov však vyjadrili obavy, že tým môžu vzniknúť nové ohniská nákazy.

Taliansko uvoľnilo mnohé zo svojich reštriktívnych opatrení, no školy pre tento školský rok už neotvorilo a ľudia pochádzajúci zo zahraničia sú stále povinní absolvovať domácu karanténu.
 
 

USA zaznamenali za 24 hodín ďalších takmer 700 úmrtí na koronavírus

Washington 8. júna (TASR) - V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 691 ľudí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čo je najnižšie číslo zaznamenané za posledný týždeň. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, zverejnených v nedeľu večer miestneho času.

Podľa priebežnej bilancie tejto univerzity sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 110.482. USA zaznamenali už takmer 1,94 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informuje agentúra AFP.

Spojené štáty sú pandémiou najviac postihnutou krajinou, a to tak v celkovom počte prípadov nákazy, ako aj v počte úmrtí.

V prepočte na počet obyvateľov však má vyššiu úmrtnosť viacero európskych krajín - vrátane Francúzska, Talianska a Španielska.

Americký prezident Donald Trump v piatok (5. júna) povedal, že jeho krajina má v súvislosti s koronavírusovou pandémiou to najhoršie už za sebou. Znova tiež apeloval na guvernérov jednotlivých štátov USA, aby zmiernili obmedzujúce opatrenia.

Aj keď od svojho vrcholu v polovici apríla pandémia v USA vykazuje známky spomalenia, odborníci v oblasti zdravotníctva sa obávajú, že prebiehajúce celoštátne protesty proti policajnej brutalite a rasizmu by mohli v nasledujúcich týždňoch viesť k nárastu nových prípadov.
 
 

Brazília prestala zverejňovať celkové čísla o koronavíruse

Rio de Janeiro 8. júna (TASR) - Brazílske úrady prestali zverejňovať celkový počet prípadov nákazy a úmrtí v dôsledku koronavírusu. Stalo sa tak po tom, ako krajina predstihla v počte obetí Taliansko a stala sa treťou najviac postihnutou krajinou na svete, píše agentúra DPA.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý od začiatku pandémie zľahčoval nebezpečenstvo nového koronavírusu, potvrdil zmenu údajov ministerstva zdravotníctva po tom, ako sa na jeho webstránke začali cez víkend objavovať iba počty nových prípadov.

Bolsonaro označil koronavírus za "miernu chrípku" a bagatelizoval tak potrebu reštriktívnych opatrení v obave, že by mohli poškodiť ekonomiku krajiny. V piatok (5. júna) dokonca pohrozil ukončením členstva krajiny vo Svetovej zdravotníckej organizácii a obvinil ju z ideologickej zaujatosti.

Štátna prokuratúra oznámila, že v tejto veci začala vyšetrovanie a požiadala dočasného ministra zdravotníctva, generála Eduarda Pazuella, aby túto zmenu do 72 hodín vysvetlil. Zdravotnícki experti, poslanci a právnici ostro kritizovali opatrenia prijaté vládou v snahe maskovať dopady pandémie koronavírusu v Brazílii. "Manipulácia so štatistickými údajmi je manéver používaný totalitnými režimami," napísal na Twitteri sudca Najvyššieho súdu Gilmar Mendes.

Brazília je jednou z najviac koronavírusom postihnutých krajín sveta. Najmenej 36.000 ľudí zomrelo na ochorenie COVID-19 a podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa počet pozitívne testovaných na koronavírus v krajine v nedeľu dosiahol 673.000, čo je druhé najvyššie číslo na svete.
 
 

Kuba tvrdí, že má šírenie koronavírusu pod kontrolou

Havana 8. júna (TASR) - Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel vyhlásil, že jeho krajina má už šírenie koronavírusu "pod kontrolou". Uviedol to po tom, ako Kuba už osem dní za sebou nezaznamenala nijaké úmrtie na COVID-19, informovala agentúra AFP.

Ostrovná krajina s 11,2 miliónovou populáciou celkovo zaznamenala takmer 2200 prípadov nákazy koronavírusom a 83 úmrtí. Na budúci týždeň by mala kubánska vláda predstaviť stratégiu uvoľňovania reštriktívnych opatrení.

Po tom, ako sa 1862 osôb z ochorenia uzdravilo, má Kuba už iba 244 aktívnych prípadov nákazy. Diaz-Canel však uviedol, že krajina nemôže byť spokojná vzhľadom k množstvu nových infekcií, ktoré sa objavili po 28. máji.

"Bol to týždeň, v ktorom sa počet aktívnych prípadov a denný nárast zvýšil v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami, v ktorých sme boli na samom konci z hľadiska tejto epidémie," uviedol prezident.

"Musíme sa naďalej zameriavať na to, ako eliminovať zvyšky pandémie, najmä tie, ktoré sú spojené s neschopnosťou alebo zlým fungovaním ktorejkoľvek inštitúcie a vedú k udalostiam, ktoré by mohli vyvolať jej znovuoživenie," skonštatoval Diaz-Canel.

V každom prípade budúci týždeň "budeme vedieť informovať ľudí o tom, ako sa priblížime k tejto fáze a kedy tak môžeme urobiť," dodal.

Kuba zaviedla v boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 povinné nosenie ochranných rúšok, školy zostávajú zavreté a verejná doprava je zastavená. Táto ostrovná krajina od nástupu pandémie uzavrela hranice pre všetkých s výnimkou občanov vracajúcich sa do vlasti a ľudí, ktorí tam dlhodobo žijú.

Reštriktívne opatrenia podľa AFP zhoršili sociálnu situáciu miliónov ľudí v krajine, ktorá už aj predtým trpela nedostatkom potravín a pohonných hmôt.
 
 
 

Vyberte región